Kada se klasična umjetnost pretvori u funkcionalni namještaj

od Imaginarijum 0

Nedavno je u galeriji “David Gill” u Londonu održana prva samostalna britanska izložba mladog umjetnika Sebastijana Erazuriza pod nazivom “Sve što uništite, mi ćemo obnoviti” (“Anything You Destroy, We Will Rebuild”). Posjetioci ove neobične izložbe imali su priliku da vide grčke i rimske biste i statue skenirane 3D metodom, digitalno manipulisane i prepravljene u potpuno funkcionalne skulpture.

 

“Mnoge antičke skulpture koje smo naučili da volimo i poštujemo razbijene su i fragmentirane. Da li bi bile podjednako misteriozne i fascinantne za nas ako bismo mogli da ih vidimo u prvobitnom originalnom izgledu?”, ovom idejom vodio se umjetnik Erazuriz tokom rada na ovom jedinstvenom projektu prilikom kojeg je eksperimentisao tehnološkim i inovativnim procesima u dizajnu i umjetnosti, uključujući i virtuelnu stvarnost.

Pretvaranje klasične umjetnosti u funkcionalni namještaj možda bi se činilo skoro svetogrđem, što je upravo granica koju Erazuriz želi da istraži. Korišćenjem replike boginje Nikeje (“Krilate Pobede”) njenim pretvaranjem u policu za knjige, umjetnik je želio istražiti ravnotežu između “napetosti i oslobađanja, poštovanja i sakrivanja, delikatnosti i brutalnosti”.

 

 

 

 

 

 

Miona Todorović

Foto: Design Milk

Share This: