Ne izbjegavajte ugljene hidrate: 7 naučno potvrđenih razloga zašto treba da jedete više hljeba!

od Imaginarijum 0

Ostavite se zelene salate u koju uvijate ono što jedete – savršeno je zdravo da uživate u ugljenim hidratima za kojima žudite!

Imaćete više energije 

Da, hljeb sadrži ugljene hidrate. Međutim, po riječima mnogih dijetetičara i stručnjaka za ishranu, oni nisu obavezno loši po vas. Odgovarajuća vrsta obezbjeđuje dugotrajnu energiju tokom dana, kao i brojne druge prednosti po zdravlje. Sajt WebMD koristi sljedeće poređenje: „Ugljeni hidrati su za vaše tijelo isto što i gorivo za automobil. Ako nema gorivo, auto neće daleko stići. Ako je gorivo kvalitetno, auto će raditi efikasnije.” Caka je u tome da odbacite rafinisani bijeli hljeb koji izaziva nagli skok, a potom pad nivoa šećera u krvi u korist hljeba od 100 odsto pšenice od cijelog zrna jer on sadrži zdrave ugljene hidrate koji se sporije vare i daju osjećaj sitosti. Sve ono dobro iz pšenice od cijelog zrna će vam omogućiti da funkcionišete dobro satima nakon obroka. Nutricionisti žele da jedete ove zdrave ugljene hidrate.

Vaše opšte zdravlje će biti bolje 

Bilo da ste mladi ili stari, muškarac ili žena, unos hljeba od cijelog zrna pšenice ima širok opseg prednosti po zdravlje. Brojne studije su pokazale da ugljeni hidrati u žitaricama od cijelog zrna mogu da smanje rizik od kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa tipa 2, visokog krvnog pritiska, raka debelog crijeva, šloga i gojaznosti. Najbolje je da unosite barem tri porcije žitarica od cijelog zrna dnevno, ali i samo jedna porcija na dan i dalje može da umanji rizik od hroničnih bolesti.

Živjećete duže 

Istraživači sa Medicinskog fakulteta Harvard su ustanovili vezu između ishrane bogate žitaricama od cijelog zrna i rizika od smrti. Ispitali su preko 100.000 ljudi i otkrili da žitarice od cijelog zrna smanjuju ukupni rizik od smrti za pet odsto a rizik od smrti uslijed kardiovaskularnih bolesti za devet odsto. „Ova otkrića dodatno podržavaju važeće smjernice za ishranu koje preporučuju veći unos žitarica od cijelog zrna… i daju obećavajuće dokaze koji pokazuju da ishrana obogaćena žitaricama od cijelog zrna može da produži očekivani životni vijek”, pišu autori ove studije. U prevodu, to znači da su žitarice dobre za vas i da treba da ih unosite!

Bićete srećniji

Neraspoloženi ste? Pojedite sendvič bez griže savjesti. Prema pisanju časopisa Psychology Today“, ugljeni hidrati povećavaju nivo neurotransmitera serotonina odgovornog za dobro raspoloženje u mozgu, što vam popravlja raspoloženje i smanjuje želju za nezdravim grickalicama kao što su slatkiši. Prednost je dvostruka: smanjićete nivo stresa i napetosti i smanjiti obim struka.

Smršaćete 

Hjleb od cijelog zrna žitarica je bogat hranljivim vlaknima, što donosi brojne prednosti kad je u pitanju mršavljenje. Kao prvo, vlakna se šire da bi popunila želudac, što znači da ćete se brže zasititi i unijeti manje kalorija po obroku. A pošto su u pitanju složeni ugljeni hidrati, pšenica od cijelog zrna se vari sporije, uslijed čega ste siti još dugo nakon jela. Osim toga, vlakna sprečavaju nagli skok i pad šećera u krvi tokom dana, tako da nećete posezati za čokoladicom usred popodneva da biste unijeli potreban šećer. Ovo su znaci da u vašoj ishrani nedostaju vlakna.

Regulisaćete probavu 

Vlakna takođe pomažu kod još jedne tjelesne funkcije: pražnjenja crijeva. Ugljeni hidrati iz žitarica od cijelog zrna čuvaju vaš probavni sistem i omogućavaju redovno eliminisanje nepotrebnih materija. Uprkos tome, nedavna studija objavljena u časopisu „Nutrition Research“ pokazuje da 92 odsto odraslih osoba u SAD ne unosi dovoljno vlakana na dnevnom nivou. Unos žitarica od cijelog zrna može da bude od presudnog značaja za konzumiranje preporučene doze od 28 grama vlakana dnevno, što sprečava konstipaciju.

Imaćete zdraviju kožu i kosu 

Ko bi rekao da vaša ljepota počinje od hleba? Ali, to je istina: hjleb od cijelog zrna žitarica je prepun vitamina B i proteina, što smanjuje broj godina vašoj koži i kosi!

 

Autor: Bruk Nelson

Izvor: https://www.rd.com/health/healthy-eating/healthy-bread/

 

 

 

Share This: